פרשת בראשית / המורה אוהד שלמה – רכז שכבה ז' ומחנך כיתה ז'1
אחד הפירושים היותר מפורסמים של גדול פרשני התורה הלא הוא רש"י, הוא הפירוש הראשון שלו על הפסוק הראשון בתורה: "בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ" )בראשית פרק א פסוק א(.
וזה לשונו:בראשית – אמר רבי יצחק: לא היה צריך להתחיל את התורה אלא מ"החודש הזה לכם ( שמות יב ב), שהיא מצוה ראשונה שנצטוו בה ישראל. ומה טעם פתח בבראשית? משום: "כח מעשיו הגיד לעמו לתת להם נחלת גוים" (תהלים קיא ו), שאם יאמרו אומות העולם לישראל: לסטים אתם, שכבשתם ארצות שבעה גויים; הם אומרים להם: כל הארץ של הקב"ה היא, הוא בראה ונתנה לאשר ישר בעיניו, ברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו.
לכאורה רש"י מצטט מאמר כל דהוא מהמדרש העונה תשובה לשאלתו, וזאת ללא כל קשר לאדם אותו הוא מצטט. דבריו של הט"ז (הרב דוד לוי סגל) פותחים בפנינו צוהר נוסף למימרא הספציפית אותה בוחר רש"י להביא בפתיחת דבריו.
"נהירנא כד הוינא טליא ראיתי כתב אחד ישן נושן מאוד ביאור רש"י, כתוב בו שזה המאמר בשם ר' יצחק שמביא רש"י אינו מוזכר בשום מדרש או תלמוד, אלא שמה שאמר: מ"ט פתח בבראשית כו', הוא מדרש, ולא דברי ר' יצחק, אלא שזה ר' יצחק היה אביו של רש"י ולא היה למדן גדול, ורש"י רצה לכבד אביו ולהזכירו בתחילת חיבורו ואמר לו: שאל איזה קושיא ואכתבנה על שמך, והקשה לו סתם: למה התחילה התורה בבראשית כו'. .. אלא דמה שכתב שר' יצחק אביו של רש"י לא היה למדן גדול, זה אינו דבפרק בתרא דע"ז מביא רש"י פירוש על הגמרא וז"ל: לשון אבא מורי מנוחתו כבוד והוא נראה כו' עכ"ל"הט"ז מספר לנו כי כאשר הוא היה נער, הוא מצא פתק עליו כתוב כי המדרש אותו מביא רש"י בפתיחת דבריו לא נאמר בשם ר' יצחק, אלא רש"י בוחר לומר לנו כי המדרש נאמר בשם ר' יצחק הלא הוא שמו של אביו וזאת בכדי לכבד את אביו בפתיחת פירושו על התורה.
ניתן לראות מכאן את החשיבות הגדולה שיש בכיבוד הורים ואת הענווה הגדולה בה עלינו להיות שרויים בעת בה אנו לומדים את התורה הקדושה. שנזכה בעז"ה לחזור ולהתחיל את התורה מתוך מסורת אבות ענווה ויראת שמים.