פרשת חיי שרה
מידת החסד – ממעשי אבות לחינוך הדורות | המורה אורטל ביולוגורסקי, מורה לאנגלית
לאחר קבורתה של שרה, מבקש אברהם אבינו למצוא אישה לבנו יצחק. הוא שולח את עבדו, אליעזר, למשימה זו. אליעזר לוקח עמו עשרה גמלים ויוצא לכיוון ארם נהריים. בדרכו, אליעזר מתפלל לה' שיעזור לו לזהות את הכלה המתאימה ליצחק.
רבנו בחיי מסביר שאליעזר מבקש מהקב"ה שיעשה חסד עם אברהם. אליעזר מדגיש את מידת החסד בשני מקומות בתפילתו – בהתחלה ובסוף. הוא פותח בבקשה "עשה חסד עם אדוני אברהם", ומסיים בכך שאומר "ובה אדע כי עשית חסד עם אדוני".
"ועשה חסד. פתח העבד בתפלתו בחסד וחתם אותה בחסד, שאמר ובה אדע כי עשית חסד עם אדני".
בהמשך, מסביר רבנו בחיי את המילים "אֹתָהּ הֹכַחְתָּ לְעַבְדְּךָ לְיִצְחָק" – "ראויה היא (רבקה) לו (ליצחק) שהיא גומלת חסדים, וראויה להיכנס בביתו של אברהם".
רבנו בחיי מציין שאין ספק שאליעזר היה אדם חכם ובעל ידע רב בתורה, בעיקר משום שגדל בבית אברהם והושפע ממנו. הוא משתמש במילה חסד, כיוון שמבין שמידת החסד היא המידה המרכזית שאברהם מייצג.
"ואין ספק כי כיוון שנתגדל בבית אברהם היה חכם גדול בתורה ובחכמה, וידע כי זו מידתו של אברהם ועל כן התפלל בה".
אנחנו כהורים וכמורים יכולים להשפיע על ילדנו ותלמידנו ע"י המעשים שלנו הרבה יותר ממה שאנו אומרים או לא אומרים. כמו שאברהם נהג רבות במידת החסד בחייו ואליעזר שגדל בביתו ,צפה במעשיו, למד כמה מידה זו חשובה ולכן התפלל שה' יעשה עמו חסד ויצליח במשימה שלו וכן, ביקש למצוא אישה בעלת מידת החסד ליצחק. ככה גם כולנו תקווה שנקפיד לעשות מעשים טובים ,להרבות במידת החסד, ובכך להתוות את הדרך הנכונה לדורות הבאים ע"י דוגמה אישית