פרשת כי תשא
ליאת גרונר/מורה למדעים
מהו תהליך של הליטוש ואיך הוא קשור לפרשת השבוע?
ליטוש הוא פעולת גימור הגורמת להחלקת שטח. הדרך הנפוצה להשגת גימור כזה היא ליטוש מכני- שפשוף פני שטח בגרגירים של חומר קשה.
מתכת ועץ מלטשים עם נייר זכוכית- נייר שעליו מודבקים גרגירי זכוכית. לעומת זאת אבני חן, קרמיקות שונות ומתכות אחרות נהוג ללטש בעזרת גרגירי סיליקון קרביד או יהלום.
לליטוש מספר מטרות. אחת מהן היא ליצור שטח בעל תכונות של "מראה", כלומר החזרת אור.
בפעם הראשונה בה משה יורד מהר סיני התורה לא מציינת מהו היחס של העם לירידתו עם הלוחות, לעומת זאת כאשר משה יורד מהר סיני עם הלוחות השניים אומרת לנו התורה "וַיַּרְא אַהֲרֹן וְכָל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת מֹשֶׁה וְהִנֵּה קָרַן עוֹר פָּנָיו וַיִּירְאוּ מִגֶּשֶׁת אֵלָיו"( שמות לד, ל).
השם משמואל על הפרשה סובר כי העם ואהרון יראים מלגשת אל משה רק בלוחות השניים, כי רק אז "קרן עור פניו". ונשאלת השאלה מדוע לא קרן עור פניו של משה עד לקבלת לוחות שניים?
השם משמואל ממשיל בתשובתו את קרינת עור פניו של משה לראייה במראה. כפי שציינו לעיל הגורם המשפיע על איכות ההשתקפות במראה הוא ליטושה של המראה. אם כן מהו תהליך "הליטוש" אותו עבר משה?
בכדי לענות על שאלה נתבונן קצת אחורה בפסוקים.
לאחר חטא העגל משה עלה אל ה' כדי לכפר על חטאתם של ישראל: "וַיָּשָׁב מֹשֶׁה אֶל ה' וַיֹּאמַר אָנָּא חָטָא הָעָם הַזֶּה חֲטָאָה גְדֹלָה וַיַּעֲשׂוּ לָהֶם אֱלֹהֵי זָהָב. וְעַתָּה אִם תִּשָּׂא חַטָּאתָם וְאִם אַיִן מְחֵנִי נָא מִסִּפְרְךָ אֲשֶׁר כָּתָבְתָּ" (לב, לא-לב). כלומר, משה אומר לקב"ה שאם לא ימחל להם הוא מבקש שיהרגהו.
אם כך, עליית משה לקבלת הלוחות השניים מציינת הקרבה ומסירות נפש של ממש כלפי עם ישראל.
השם משמואל מסביר שמסירות הנפש הזאת היא ה"ליטוש" האחרון לגופו של משה ומשום כך זכה שפניו יקרנו באור יקרות כאשר נוט יורד עם הלוחות השניים!
מי יתן ונזכה כולנו בימים מורכבים אלה להתחזק בנתינה ובמסירות נפש כלפי עם ישראל, וממילא נראה כל אחד בחברו את האור הקורן ממנו.
שבת שלום!